© PETER A. SWEENY ARCHITECTS, ALL RIGHTS RESERVED




CATSKILL MILL
CATSKILL NY

 

COMMERCIAL | MIXED USE, BAKERY, CAFE, RESTAURANT, CONDOMINIUM, HOTEL
ADAPTIVE REUSE
70,115 SF 
2014

 

CATSKILL MILL IS A MIXED-USE ADAPTIVE RE-USE PROJECT THAT CONNECTS THE NEWLY PUBLIC WATERFRONT OF CATSKILL TO THE BURGEONING AMENITIES OF MAIN STREET.

THE PROJECT USES THE UNIUQUE PROGRAM AND PUBLIC SPACE TO CREATE A THREAD OF CONNECTIONS, BOTH PHYSICAL AND METAPHORICAL ACROSS THE SITE. BY REDEFINING THE CHARACTER OF THE PREVIOUSLY MUNICIPAL AND INDUSTRIAL BUILDING THROUGH ADAPTATION AND ADDITION. THE GEORGIAN CUSTOMS HOUSE BUILDING IS REHABILITATED AS A BAKERY AND CAFE, WHILE THE INDUSTRIAL WATERFRONT MILL BUILDING TAKES ON THE PROGRAM OF URBAN GREENHOUSE, KITCHEN, RESTAURANT, APARTMENTS, AND STUDIO. EXISTING COMMERCIAL MAIN STREET FRONTAGE EXTENDS TO MEET THE MILL AND BAKERY BUILDINGS, PROVIDING FOR WORKSHOP AND COMMERCIAL RETAIL SPACE. A GLASS WALKWAY AND LANDSCAPED PUBLIC SPACE UNITES THESE PROGRAMMATIC PIECES, ALLOWING FOR BOTH INTERIOR AND EXTERIOR CIRCULATION ACROSS CATSKILL MILL.